Każdy piękny region może pochwalić się produktami, których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Tak jest i tu w Ojcowie. Pstrąg Ojcowski to nie tylko produkt regionalny, to także tradycja hodowli która sięga 1935 roku!
Hodowla pstrąga w Ojcowie
Tradycja hodowli pstrągów, tak zwanych „potokowych”, sięga już ponad 30 lat. W Ojcowie pstrągarnia powstała w około 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była pierwsza w regionie. W 2014 roku, nieużywane przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Pani Magda razem z córką Agnieszką. We dwie, przy dużym nakładzie pracy, przywróciły hodowlę pstrąga potokowego do Ojcowa. Mama z córką stworzyły również wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych.
Gdzie znajduje się hodowla?
Hodowlę pstrąga Ojcowskiego znajdziesz praktycznie w centrum Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie, przy punkcie widokowym Jonaszówka. Pstrągarnia zlokalizowana jest na skrzyżowaniu szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej.
Na niebiesko zaznaczony staw rekreacyjny, przy którym można usiąść na leżaku czy przy stoliku i zjeść pstrąga, patrząc na jego jeszcze żywych kolegów. Na czerwono zaś oznaczone zostały prawdziwe stawy hodowlane, gdzie przechowuje się, rozmnaża i hoduje pstrągi potokowe w Ojcowie.
Gdzie można kupić?
- Kraków:
Targ pietruszkowy, podgórze okolice ul. Kalwaryjskiej (w środy 14:00-18:00 i soboty 8:00-13:00). - Ojców:
Pstrąga można kupić lub zjeść na miejscu w ogródku grillowym nieopodal hodowli. Pstrąg Ojcowskie sprzedawane są w wersji wędzonej lub grillowanej. Do dyspozycji jest tam około 60 miejsc siedzących, co w sezonie letnim jest czasem niewystarczające 😉 Dodatkiem specjalnym może być wino z lokalnej winnicy.
Cechy pstrąga Ojcowskiego
Stawy hodowlane w Ojcowie mają swój charakter. Zawdzięczają go przede wszystkim malowniczej lokacji i mikroklimatowi. Pstrągi Ojcowskie hodowane są w czystej i dobrze natlenionej wodzie z potoku Młynówka. To idealne warunki dla pstrąga potokowego. W Polsce naturalnych hodowli jest tylko około 2%.
* Czystość gatunku – jak piszą hodowcy: utrzymują czystość genetyczną, pozyskując do tarła wyłącznie tarlaki odłownione z rzeki Prądnika.
* Piękny wygląd – pstrąg potokowy to rodzima dla Polski ryba.
* Hodowla pstrąga przez minimum 2 lata do pełnej dojrzałości.
Produkt regionalny!
Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski, zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Firma Pstrąg Ojcowski należy zaś do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego,
zrzeszającej producentów i restauratorów, której celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej. Kupując pstrąga z lokalnej hodowli masz gwarancję jakości tego smacznego produktu.